Bir süre önce dünya devi ülkelerin kendi dijital paralarını devreye sokmakla ilgili yürüttükleri projeleri duyurmuştum.
Kimdi bu devler? Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin…
Düğmeye basıldı ve ivme hız kazandı. Dijital para birimleri için bir kılavuz hazırlandı ve yayınlandı. ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası ECB’ nin de aralarında bulunduğu yedi büyük ekonominin para politikası otoriteleri bir araya geldi. İlk olarak Güney Kore 2021’de denemelere başlıyor. Bir makalemde de bu ülkenin (G.Kore) ilk denemelerini ihracatlarında yapacağını belirtmiştim.
Hazırlanmış olan kılavuzda, dijital para biriminin teknik, sistemsel ve kurumsal anlamda sahip olmasının kesinlikle gerektiği düşünülen 14 önemli özellik üzerinde duruluyor.
Bu özellikler: istenildiğinde anında dönüştürülebilir, kullanışlı, kabul edilir ve erişilebilir, düşük maliyetli, güvenilir, anlık, dirençli, ulaşılabilir, hacimli, ölçeklendirilebilir, sistemler arası işlevsel, esnek ve adapte edilebilir, sağlam yasal mmevzuata sahip olması ve oturtulması, ve en son mevzuatla ilişkili standartlara uyum sağlayabilmesi.
Dijitalleşme ve dijital para sisteminin takibi Blockchain ile yapılacak. Nedir bu Blockchain? 2000 li yılların başında elektronik imza ile başlayan sistem, adı değiştirilerek süslenmiş bir şekilde önümüze sunuldu.
5G internet sağlayıcısı çalışılırken ve hatta kullanım aşamasına geçilmesi için sistemlerin kurulması sırasında, Elon Musk rahat durmayarak uzaya peşpeşe gönderdiği uydular aracılığı ile 2021 yılında inteneti uzaydan sağlayabileceğimizi açıkladı. Peki Çin rahat durur mu! Elbette hayır… Çin, uzay madenciliğinden sonra şimdi de uzaya bir uydu göndererek 6G için test çalışmalarına başladı.
Teknoloji bu kadar hızla ilerlerken, dijitalleşme ve sanal dünya yaratılırken biz insanoğlu bu kadar hızlı adapte olabilecek miyiz, ne dersiniz!
“Dijital Çağ” ve sanal para hayırlı olsun.
Gürkan KAVRAZLI
Loji Tv Yönetim Kurulu Üyesi