Dün bir telefon aldım, Sevgili Lale, “Hocam Lojistik üzerine bize bir yazı hazırlamanız mümkün mü?” dedi. Gerçekten yoğunluğumun olduğu bir dönem, fakat gençlerden gelen talepleri de göz ardı etmek mümkün değil.
Hiç düşündünüz mü, hayatınıza ne kadar büyük etkileri var Lojistik hizmetinin? Her birey için(gerçek ya da tüzel)…
Lale ile görüşme sonrası, farkında olmadıklarımızın farkına varmamız gerektiğini düşünerek bildiklerimi, bilmediklerimi de öğrenerek harmanladım.
Düşünsenize salgınla birlikte her şeyimiz bir anda altüst oldu. Dijitalleştik dedik ve tüm alışverişlerimiz hemen internete döndü, ya da fırını aradık, marketi aradık, internetten sipariş verdik de verdik. Peki ulaşımı nasıl sağlandı? İşte hikaye burada başlıyor.
Hayatınıza Dokunan Lojistik Mantıklı Hesaplama’nın farkında mısınız?
Tarihsel sürecini hiç merak etmediğim, yalnız uzun yıllardır da kullandığım çeşitli sistemlerin tarihsel süreci meğer ne kadar ilginç. Taşımalar bir insan nesli kadar eski. Ulaşamadıklarımı da hayal ettim. Atalarımızı düşünsenize, avcı toplumdan geliyorlar, avlanarak yiyecek ihtiyaçlarını karşılamışlar ve bu avları kabilelerine taşımışlar. Mısır piramitlerinde, insanlar piramitlere malzeme taşımışlar, tarihin her anında bir taşımacılık söz konusu. Savaşlarda erzak, sıhhi teçhizat, mühimmat, silah, cephane taşınmış cephelere. Sonra bu ciddi manada 2. Dünya Savaşı ile birlikte çok daha dikkat çekmiş. Algıda seçicilik dediğimiz olay. Zaten TDK’ ya baktığınızda “Lojistik” askeri bir terim olarak geçer. Firmalar bu sefer ürettiklerini nasıl taşıyacağız, nasıl ulaştıracağız sistematiğini düşünerek kurgulamışlar. Ve günümüzde ki Lojistik sistemi.
Tüm firmaların, kurumların, bireylerin; haber taşımadan, ürün taşımaya kadar birçok alanda müşterilerine ulaşmak için kullandıkları sistem.
Bu kadar çalışıp çabalayan bir oluşum, bölüm, kanal çalışanları için çok hoşuma giden bir hikayeyi paylaşmak isterim;
Biri Anaksagoras’a “Seyahat etmek, bulunduğunuz yerden başka bir yere gitmek midir?” diye sorar.
Filozof, “Seyahat etmek, düşüncelerinizi değiştirmek, önyargılarınızdan kurtulmaktır.” der.
Ah bu ön yargılar.. Lojistik mesleği için de TIR’cı, TAŞIMA’cı, beş kuruş etmez meslek diye ananlar olmuyor mu..?
Bilgeye sormuşlar: “Dünyada en çok kimi seversiniz?” “Terzimi severim.” diye cevap vermiş.
Soruyu soranlar şaşırmışlar: “Aman üstat, dünyada sevecek o kadar çok kimse varken terzi de kim oluyor? O da nereden çıktı? Neden terzi?” diye sormuşlar.
Bilge, bu soruya şöyle cevap vermiş: “Evet dostlarım, ben terzimi severim. Çünkü ona her gittiğimde, benim ölçümü yeniden alır. Ama ötekiler öyle değildir. Bir kez benim hakkımda karar verirler, ölünceye kadar da, beni hep aynı gözle görürler.
Ön yargılarımızdan sıyrılarak gerçeği görme ve düşünme zamanı kesinlikle geldi de geçiyor dahi. Tarih boyunca sürekli her kanalda ulaşımı sağlayan, insanın var olması, hayatta kalabilmesi için uğraşan bir sektörden bahsetmekteyiz.
Elimiz kolumuz değil mi ne dersiniz?
Düşünsenize, marketlere yiyecekler gelmez ise siz nereden besin ihtiyacınızı karşılarsınız? Manav mı? Ee manava da gelen bir kanal var. Zinciri bi hayal eder misiniz? Ulaşımın olmadığı yerde nasıl bir çözüm bulacaksınız, aç mı kalacaksınız, susuz mu.?
Sağlık ne kadar kıymetli. Uluslararası arenada sağlığımız için üretilen bir ilacın ulaşmama durumunu düşünsenize. Şu an Covid19 ile cebelleşen dünyanın, ilacı bulduğu anda ULAŞIM sağlayacağı sistemi bir hayalini rica ediyorum. Bir aksaklık halinde neler olur..
İşte detay vermek süreçlerini anlatmak değil amaç, sadece farkına varmanızı sağlamak.
Bir de çalışanlar açısından bir pencere açalım mı..?
Ulaşımı sağlamak, gönderici ile alıcı arasında köprü olmak değil mi..? Sağlıklı ulaşım için de her kanalı ile birbirinden haberdar olmalı ki tüm süreçler en hızlı ve doğru şekilde gerçekleşsin. Eskiden çerçiler varmış. Köy köy gezen, ilacından tutun da tüm ihtiyaçları köylülerin siparişlerine göre alıp ulaştıran ya da satışını yapan, atlı arabalar. Karda kışta, yağışta, sıcakta farketmeksizin sürekli birşeyleri birilerine ulaştıran.. Lojistik çalışanları da böyle değil mi.? Karda, kışta, yağmurda yaşta, kargo ya da ptt çalışanları bir düşünür müsünüz…?
En nihayetinde dronlar, robot ya da kobotlarla birlikte bu sektörde gelecekte çok daha farklı teknolojilerle hizmet vermeye devam edecek. Yalnız önemle görmenizi istediğim konu tamamen hayatımızın merkezinde olan lojistiğin bize sağladığı faydaların FARKINDA mıyız.?
Sistemi doğru kurmak ve özellikle hizmeti doğru sunmak adında birçok çalışma yapılmakta. Bu sistematikte tanıdığım gençlerden Gizem Fatma ve Lale gibi birçok genç Lojistiğe gönül vererek çalışmalar yapmaktalar.. Geçenlerde LinkedIn’ de bu yazının ilk paylaşımını yaptığımda, bu işe gönül veren öğrencilerden birinin yorumu çok manidardı. İznini istemediğim için ismini gizledim ve okumanızı rica ediyorum.
Çalıştığım firmalarda yönetimimde olan lojistik kanallarının iş süreçlerinden ziyade, sizlere farklı boyutlardan bakmanızı sağlamaktı maksat..
Tabiri caizse birçok kanalda can kurtaran vazifesini üstlenen bu sektörün ve çalışanlarının hak ettiği değerin verilmesi onları ve sektörü tanımaya bağlı.
Farkındalıklarını arttırarak, bu sistematikte en iyiyi yapmak, sağlamak isteyenlerin yüreğine sağlık.
Tarihsel süreçte her alanda olan ve hâlâ hayatımızın her anında bize birçok hizmeti ulaştıran sistemin adı LOJİSTİK.
Farkında mıyız? Farkındalığı arttırmak için ne yapıyoruz?
Sevgilerimle…
Nesrin FIRAT
29.09.20